Ata Yadigarı

Ata tohumu, DNA dizilimine müdahale edilmeden ve saflığı korunarak çoğaltılan bir tohum çeşidilir. Bu tohumlar, nesilden nesile yetiştirilen doğal ürünlerden elde edilir. Söz konusu ürünlerin temel özelliği; ekim, çoğaltma ve yetiştirme işlemlerinin hiçbir aşamasında kimyasal müdahale yapılmamasıdır. Mahsuller, Anadolu çiftçilerinin ektikleri doğal ve katkısız ürünlerden elde edilir.

Anadolu’ya özgü ürünlerden elde edilen tohumlar Ata tohumu olarak adlandırılır. Söz konusu bitkiler, Anadolu’nun çeşitli yerlerinde doğal koşullara uygun bir biçimde yetiştirilir. Ata tohumu bu sayede çeşitlilik bakımından zengindir. Söz konusu tohumlar arasında, aynı sebze-meyve türünde birçok farklı çeşit bulmak mümkündür. Bu zenginlik, ülkenin farklı yerlerindeki doğal koşullar sayesinde mümkün olur.

Ata tohumu kategorisinde geniş bir ürün skalasından bahsedilebilir. Söz konusu mahsuller arasında bakliyatlardan meyvelere kadar zengin bir çeşitlilik vardır. Örneğin; ata tohum buğday yetiştirmek için iyi bir tercihtir. Bu tohumlar, Anadolu’nun doğal koşullarında yetişen özel buğday türlerinden elde edilir.

Türkiye’nin farklı bölgelerinde yetişen ve spesifik özelliklere sahip olan ürünler de ata tohumu skalasında yer alır. Zengin besin değeriyle ve kendine özgü yapısıyla dikkat çeken Bodrum domatesi bu çeşitliliğe örnek gösterilebilir. Kanlıca sivri biberi, Çengelköy salatalığı, Bardacık inciri gibi özel türler ATP (Ata Tohumu Projesi) kapsamında koruma altına alınır.

Anadolu’nun zengin tarım ürünlerinden elde edilen ata tohumu doğal koşullarda yetiştirmek için uygundur. Örneğin; ata tohumu domates çeşitleri, Ege ve Akdeniz bölgelerinde kolaylıkla yetişebilir. Söz konusu mamullerin yetiştirilmesinde kimyasal besin veya aşırı gübreleme gerekmez. Bitkiden verim elde etmek için su, besin ve güneş ışığı gibi doğal ihtiyaçlarını karşılamak yeterli olur.

Ata Tohum Hareketi dâhilinde incelenen ürünler, Tarım ve Orman Bakanlığı uzmanları tarafından çoğaltılır. Çoğaltma işleminde bitkilerin naturel gelişim süreçlerinden yararlanılır. Ürün bu sayede doğal vitamin ve mineral zenginliğini hiçbir bozulma olmadan korur. Söz konusu tohumlar, profesyonel çiftçiliğin yanı sıra hobi yetiştiriciliği için de uygun bir yapıya sahiptir.

GDO’lu hibrit tohumdan elde edilen ürünler, buzdolabında uzun süre muhafaza edilebilir. Bu durumun sebebi, tohumların genetiğine saklama ömrünü arttıracak müdahalelerin yapılmış olmasıdır. Ata tohumlarında böyle bir durum söz konusu değildir. Bu ürünlerden elde edilen mahsullerin muhafaza ömrü kısadır. Ürünler, hasattan sonra kısa süre içinde tüketilmelidir.Muhafaza ömrünün kısalığı bir dezavantaj değildir. Ata tohumu fidesinden elde edilen meyve ve sebzeler vitamin ve mineral değerlerini koruyarak yetişir. Bu ürünlerde bitkilerin doğasında bulunan zengin içerik muhafaza edilir. Söz konusu mamuller, bu özellik sayesinde sağlıklı bir beslenme alternatifi oluşturur.Vitamin ve mineral dengesinin korunması, sağlığın yanı sıra lezzet açısından da avantajlı bir durumdur. Atalık tohumlardan elde edilen ürünler doğal şeker ve mineral dengesi sayesinde lezzetli bir yapıdadır. Bu mamuller; reçel, turşu, marmelat ve kurutma gibi saklama yöntemleri için de uygundur.Doğurganlıkata tohumlarının ayırt edici özelliklerinden biridir. Söz konusu ürünler, sürdürülebilir bir yapıya sahiptir. Uygun yetiştirme koşullarını sağlayarak bu ürünlerden nesiller boyunca verim almak mümkündür.